Корейската кухня е базирана на разбирането за хармония и споделеност. С богати традиции и влияние от съседни култури, тя носи дъх на автентичност и вековна история. Социалният аспект, свързан с храненето, е от изключително значение за корейската култура, а пикантните подправки и ферментирали зеленчуци са им запазена марка.

Традиции и кулинарни влияния

В основите на корейската кухня се корени разбирането, че храната е жизнено важна, както за тялото, така и за душата и ума. Според традициите храната трябва да се използва като превантивно средство, но и като лек срещу различни заболявания, слагайки акцент върху хармонията и холистичния подход. Много от автентичните корейски рецепти са запазени от векове и се предават от поколение на поколение.

Важно е да се отбележи, че корейската кухня е повлияна и от кулинарните традиции на съседните страни. Например, ястия, които присъстват в корейското меню като нудлите, дъмплингите и стър фрай-ът, идват от Китай, докато ферментиралата риба и морски дарове са вдъхновени от Япония.

Споделената храна

В корейската култура високо се цени споделянето на храната като специален ритуал и общо изживяване. Това разбиране прозира най-ясно чрез присъствието на banchan, неизменна част от менюто, съставена от многобройни малки странични ястия, които се споделят от всички на масата. Можем да ги срещнем във всевъзможни комбинации, които често включват кимчи, други ферментирали или задушени зеленчуци, тофу в бульон и др. Иконата на традиционната корейска кухня, корейското барбекю, е също толкова социална дейност и перфектно олицетворява този аспект на културата.

Корейско барбекю

Снимка: martinxmarie / Shutterstock

Известно също като Gogi-Gui (고기구이), корейското барбекю се появява още по времето на династията Корьо. То представлява обичана традиция, която включва гриловане на различни видове месо върху дървени въглища или газов грил, често вграден директно в масата за хранене. Богатото на вкусове и аромати преживяване е допълнено от разновидности на banchan, супи и ориз. В зависимост от заведението, грилът може да бъде обслужван, както от шеф готвач, така и от самите гости, които да си приготвят ястия по избор.  

Кимчи

Кимчи представлява корейска туршия, състояща се от ферментирало зеле, овкусено с люти чушки, чесън, джинджифил и други подправки.  То е основен елемент в корейската кухня, известен със своя уникален тръпчив вкус и здравословен ползи. Процесът на ферментация създава полезни бактерии, известни като пробиотици, които подпомагат храносмилането и поддържат здравето на чревната флора.

Кимичи. Снимка: SherSor / Shutterstock

Исторически, кимчи възниква като начин за консервиране на зеленчуци през дългите и сурови зими. Ферментационният процес позволява на зелето да се съхранява дълго време без да се разваля. Уникалният вкус и традиция на кимчито му носят признанието на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Ферментацията е техника, която се ползва и за други традиционни корейски ястия като gochujang (ферментирала чили паста) и doenjang (ферментирала соева паста).

Пикантни подправки

Въпреки че лютите чушки са били въведени в Корея от португалски търговци едва през 17-ти век, пикантните вкусове са силно характерни за местната кухня. Най-използваната люта чушка се казва Cheongyang и често се използва за ястия под формата на прах или люта паста (gochujang). По-известните пикантни ястия, в които може да се намери, са  tteokbokki (оризов продукт в чили сос), jjambbong (пикантна супа с морски дарове и нудли) и buldak (пиле в пикантен барбекю сос).

Gochujang. Снимка: dear.id_official / Shutterstock

Корейската кухня е пътешествие из дебрите на смелите вкусове и споделените преживявания, на което си заслужава да се отправите.

Автор: Кулинарна академия HRC

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.