Инсулинова резистентност – складиране на мазнини около органите и подкожни мазнини
Нормални стойности:
- Нормални: По-малко от 150 милиграма на децилитър (mg/dL) или по-малко от 1,7 милимола на литър (mmol/L)
- На границата: От 150 до 199 mg/dL (1,8 до 2,2 mmol/L)
- Високи: От 200 до 499 mg/dL (2,3 до 5,6 mmol/L)
- Мнго високи: 500 mg/dL или повече (5,7 mmol/L или повече)
Какво представлява предиабет?
Предиабетът е състояние, при което кръвната захар (нивата на HB A1C) — които отразяват средните нива на кръвната захар — са по-високи от нормалното, но не са достатъчно високи за диагностициране на диабет. В предиабет, бета клетките на панкреаса вече не успяват да произвеждат достатъчно инсулин, за да преодолеят инсулиновата резистентност, което води до повишаване на нивата на кръвната захар над нормалните граници.
Наличието на предиабет е рисков фактор за получаване на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, което може да доведе до инфаркт или инсулт.
Хората с предиабет могат да бъдат тествани повторно всяка година. В рамките на предиабетния A1C диапазон от 5,7 до 6,4 процента, колкото по-висок е A1C, толкова по-голям е рискът от диабет.
При тези с предиабет има по-голяма вероятност да развият диабет тип 2, но те могат да предприемат стъпки за предотвратяване или забавяне на диабета.
Рискови фактори за инсулинова резистентност
Тестването за диабет трябва да започне около 35-40 годишна възраст, заедно с обичайните тестове за холестерол и други маркери за здраве.
Може да бъде препоръчано изследване на по-млада възраст, ако са налични някои от следните рискови фактори:
- Водите заседнал начин на живот
- Имате ниско ниво на HDL (добър холестерол) или високо ниво на триглицериди
- Имате родител, брат или сестра с диабет
- Имате високо кръвно налягане
- Имате някои от симптомите на предиабет
- Били сте диагностицирани с гестационен диабет
- Родили сте бебе, което тежи повече от 4 кг
- Прекарали сте инсулт
Деца и тийнейджъри на възраст от 10 до 18 години също е препоръчително да се възползват от преглед, ако имат наднормено тегло и имат два или повече от горните рискови фактори за диабет.
Продължителност на инсулиновата резистентност
Не може да се определи колко точно ще продължи инсулиновата резистентност. Колкото по-рано обърнете внимание и направите необходимите промени в начина си на живот, толкова по-бързо ще можете да я обърнете.
Строго индивидуално е как промените в храненето и въвеждането на физическа активност ще се отразят, но ранното стартиране гарантира по-бързи резултати, както и по-малки вреди за здравето.
Как работи инсулиновата резистентност и какво я причинява?
Редица комбинирани фактори допринасят за състоянието инсулинова резистентност.
Основен такъв са повишените нива на мазнини в кръвта.
Многобройни проучвания показват, че големи количества свободни мастни киселини в кръвта карат клетките да спрат да реагират правилно на инсулин.
Основната причина за повишени свободни мастни киселини е приемът на твърде много калории и пренасянето на излишни телесни мазнини. Всъщност преяждането, наддаването на тегло и затлъстяването са силно свързани с инсулиновата резистентност.
Висцералната мазнина, опасната коремна мазнина, която се натрупва около вътрешните органи, може да освободи много свободни мастни киселини в кръвта, както и възпалителни хормони, които стимулират инсулиновата резистентност.
Въпреки че това състояние е по-често срещано сред тези с наднормено тегло, хората с ниско или нормално тегло също са податливи.
Други потенциални причини за инсулинова резистентност включват:
- Фруктоза: Високият прием на фруктоза (от добавена захар, а не от плодове) е свързан с инсулинова резистентност. При вече налична ИР или предиабет, плодове с високо съдържание на захар също е необходимо да бъдат частично ограничени;
- Възпаление и стрес: Повишеният оксидативен стрес и възпалението в тялото може да доведат до резистентност към инсулина;
- Физическа активност: Физическата активност повишава инсулиновата чувствителност, докато бездействието причинява инсулинова резистентност;
- Чревна микробиота: Нарушаването на бактериалната среда в червата ви може да причини възпаление, което изостря инсулиновата резистентност и други метаболитни проблеми.
Основните причини за инсулинова резистентност може да са преяждане и повишена телесна мазнина, особено в областта на корема. Други фактори включват висок прием на захар, възпаление и стрес, липса на физическа активност и генетични фактори.
Интересен факт е, че черният дроб може да складира приблизително 1700 калории.
За да може да функционира безпроблемно, без да се омазнява или да създава нови мазнини (най-вече в корема), то е необходимо този запас да бъде постоянно изчерпван.
Основните механизми, с които можем да си помогнем са:
- Да не приемаме прекалено преработени и калорични храни, които да се усвояват бързо (захар, фруктозен сироп);
- Да спортуваме, за да използваме натрупания запас в черния дроб и така храненията ни да запълват изчерпаното, вместо да са причина за създаване и складиране на мазнини
Усложнения от инсулинова резистентност
Ефектите от инсулиновата резистентност върху тялото варират от човек на човек.
Понякога повишеното производство на инсулин от панкреаса е достатъчно, за да се преодолее инсулиновата резистентност и да се нормализират нивата на кръвната захар.
Но значително по-често без промени в начина на живот, панкреасът не е в състояние да произведе достатъчно количество от хормона, за да преодолее резистентността. Това отключва висока кръвна захар (хипергликемия) и ако A1C достигне определено ниво се счита за предиабетно състояние или диабет.
Допълнителни здравословни усложнения, които могат да възникнат от висока кръвна захар, включват:
- Кожни усложнения
- Сърдечно-съдови заболявания
- Заболяване на бъбреците
- Високо кръвно налягане
- Увреждане на нервите
- Загуба на зрение
- Диабетна кетоацидоза
- Повишен риск от деменция
- Повишен риск от инсулт
Инсулинова резистентност срещу инсулинова чувствителност
Отслабване при инсулинова резистентност
Инсулиновата резистентност и чувствителността към инсулин са две страни на една и съща монета. Ако имате инсулинова резистентност, то имате ниска инсулинова чувствителност. И обратно, ако сте чувствителни към инсулин, имате ниска инсулинова резистентност. Докато инсулиновата резистентност е вредна за вашето здраве, чувствителността към инсулин е полезна.
Един от най-добрите начини за подобряване на инсулиновата чувствителност са упражненията със съпротивление, както и постигането на здравословно тегло.
Допълнително могат да помогнат:
- качествен сън;
- редуциране на стрес;
- прием на повече фибри в диетата;
- редуциране на преработените храни;
- периодично гладуване (фастинг);
- добавяне на подправки и билки към храненето – сминдух, куркума, джинджифил, чесън, канела, ябълков оцет;
- хранителни добавки – магнезий, хром, resveratrol.
Автор: Станимир Михов