50 кухненски съвета за по-здравословно готвене
Мариновайте месото с мед
Медът ще направи месото изключително вкусно, но и богато на калории.
Уверете се, че рибата е прясна, преди да я сготвите
За тази цел я поставете в дълбока купа с вода. Ако потъне, можете да я сготвите спокойно. Изплува ли, по-добре я хвърлете.
Яжте на малки порции, но често
Хранителните експерти са категорични, че трябва да хапваме по 5-6 пъти на ден (малки порции, разбира се). Една балансирана диета се състои от закуска, обяд, вечеря и две здравословни хапвания между тях.
Яжте бавно
Когато ядете бавно и сдъвквате хубаво храната си, стомахът ви разполага с достатъчно време, за да „каже“ на мозъка ви, че сит.
Яжте рибата с червено вино
Сухото червено вино се комбинира отлично със сьомга. Освен това оказва положителен ефект върху кардиоваскуларната ви система.
Как да запазим аромата на кафените зърна
Ако зърната на кафето са загубили аромата си, оставете ги в студена вода за 1,5 или 2 часа.
Поддържайте зеленчуците пресни за по-дълги периоди от време
За тази цел ги увийте в хартия и ги сложете в хладилната камера.
Избягвайте излишните калории
Старайте се да не консумирате храни с прости въглехидрати, като сладки, фаст фуд и други подобни. Те съдържат множество допълнителни калории и само създават илюзията, че сте се нахранили. Хранете се със сложни въглехидрати, например зърнени продукти, пълнозърнеста паста и т.н.
Не комбинирайте домати с краставици
Това е една от най-популярните комбинации за салати. Но въобще не е здравословна. Краставиците съдържат съставка, която унищожава аскорбиновата киселина (витамин C) в доматите.
Яжте люта храна (понякога)
Добавяйте червени чушки, чесън или чили към храната си. По този начин ще ускорите метаболизма си и ще подобрите храносмилането.