5. Няма да робувате на сладката и бърза храна, а ще се храните с каквото и когато прецените

Случвало ли ви се е само час или два след като сте консумирали нещо сладко да изпитвате отново същия глад или дори по-силен? Редица проучвания (английски) доказват, че захарта в някои случаи може да е по-пристрастяваща от кокаина. Противно на това, в което много хора вярват, пристрастяването към захарта не е емоционално хранително разстройство.

Водещи доктори, посветили голяма част от кариерата си в проучвания по темата, смятат, че пристрастяването което се получава от честата консумация на захар е биологично разстройство, задвижвано от хормони и невротрансмитери, които ни карат да жадуваме захар и прости въглехидрати. Когато консумираме тези храни, телата ни отделят серотонин и бета-ендорфин, невротрансмитери, които подобряват настроението ни, намалят тревожността и повишават самочувствието. Натуралната реакция на човешкото тяло е да иска да изпита тези чувства на щастие отново и отново. Така се получава порочен кръг, от който човек консумирал захар редовно дълго време, може да помисли, че няма излизане. Истината е, че са нужни малки стъпки, като редуциране на приетата захар от различни източници на седмична база, за да се усетят положителни ефекти и да намалее неконтролируемият глад. Според хора минали по този път са нужни 10 дни, а в някои случаи дори по-малко, за да усетите резултати от действията си.

6. Ще се разболявате по-рядко

Вярва се, че заболявания и състояния като астма, алергии, сърдечно-съдови заболявания и дори рак, могат да бъдат причинени от хронични възпаления в организма. Докато определено ниво на възпалителни процеси в организма е нормално, то когато те се задействат прекалено често и ненужно, излязат извън контрол, тогава започват да съществуват и съпътстващи проблеми. Какво кара мозъка да тълкува погрешно сигнали и да предизвиква възпалителни реакции, дори когато не съществува реална заплаха? Една от основните причини е лоша диета, богата на захар и рафинирани въглехидрати. Рязкото повишаване на кръвната захар, което се получава след консумация на храни с ниска хранителна стойност като например бял хляб, чипс и снакс, безалкохолна напитка, кара тялото да освободи възпалителни съобщения, наречени цитокини. От друга страна, консумацията на комплексни въглехидрати от непреработени и пълнозърнести храни, има свойствата да регулира и намали продукцията на цитокини. В допълнение, захарта спада към категорията на киселинните храни и експерти смятат, че дисбаланс между киселинни и алкални храни е една от причините за хронично възпаление в организма и заболявания като диабет, артрит и други.

Замяната на захар и прости въглехидрати с комплексни такива (сложни въглехидрати), зеленчуци и плодове ще регулира възпалителните реакции в организма и ще намали риска от тези заболявания.