95 научно доказани метода за загуба на тегло – бързо и безопасно
Съвети за хранене навън
50. Ограничете храненето навън – Лимитирайте храненето по ресторанти до 2-3 пъти на седмица. Ястията по ресторантите обикновено съдържат много повече добавени мазнини и калории, отколкото приготвената храна вкъщи. Друга опция е да избирате нискокалорични хранения като сте навън – например пилешка пържола на скара и овкусена зелена салата със зехтин и лимонов сок, както и варени яйца. За да сте сигурни, че не приемате допълнителни мазнини и въглехидрати може да се консултирате и да изискате храната да бъде приготвена по ваше усмотрение. Повечето заведения ще се съобразят с желанията ви.
51. Избягвайте консумацията на хляб и тестени изделия – Често преди или с основното хранене по ресторантите се предлага някакъв вид хляб или тестено изделие. Това ядене предоставя калории, които нямат особена хранителна стойност и имат лошо влияние върху кръвната захар и енергийните нива. В същото време не засищат апетита и има голям шанс след основното хранене да има нужда и от десерт или просто да почувстваме глад по-скоро.
52. Изберете зехтин или олио и оцетен дресинг – Когато поръчвате салати вместо готов дресинг, който не сте сигурни от какво е съставен, изберете зехтин или олио и оцет. Също така може да използвате добавки по лично усмотрение като ядки, семена, сушени плодове, сирене, маслини и други, защото така вие контролирате количествата.
53. Изберете скарата пред пърженото – Пържените храни съдържат много повече мазнини и калории от тези, приготвени на скара. Това важи както за меса, така и за зеленчуци. Вкъщи няма нищо лошо да се разнообразя с пържена храна, ако е приготвена с качествени мазнини, които са подходящи за готвене на по-висока температура, но в ресторантите често се ползват най-евтините и нискокачествени продукти, за да се икономисат средства.
54. Изберете сготвено на пара – Храни, приготвени с помощта на пара, имат свойството да запазят повече от полезните витамини, минерали и други хранителни вещества, отколкото други методи за готвене, като с някои мазнини на силен огън. Често ресторантите използват голямо количество мазнини от нискокачествено масло и олио за приготвяне на ястия. Ако имате желание да спестите калории и да направите още една крачка към здравословното, просто изискайте ястието да бъде приготвено по ваш вкус.
55. Персонализирайте храненията си – Ако желаете да излизате по-често и да се храните в компания, изисквайте повече от заведенията, които посещавате. Не се хранете с това, което консумират всички останали. Често с основни ястия се сервира хляб или пържени храни – като картофи. Вместо това може да изискате хлябът да бъде заменен със салата или задушени зеленчуци, а пържените картофи с варени с лук или друга здравословна храна по личен вкус. Ако се храните навън често това е доста силна стратегия, която може да се окаже разликата между това да имате изчистено от мазнини тяло или липса на прогрес дълго време.
56. Шведска маса – Лесно е да се изкушите при наличието на прекалено много опции. За да се избегне това, може да вземете само една чиния и да започнете да я пълните с източник на чист протеин, зеленчуци и непреработени източници на въглехидрати. Пример: напълнете 1/2 от чинията със зеленчуци, 1/4 с източник на чист протеин (месо, яйца) и 1/4 със сложни въглехидрати (ориз, картофи, овес).
57. Изберете едно нискокалорично хранене – Още преди да излезете имайте идея какво ще консумирате. Така няма да има нужда да преглеждате менюто и евентуално да се изкушите от разнообразните нездравословни опции. Това елиминира стреса в избора на здравословна храна и позволява да се съсредоточите върху компанията, в която се намирате и да прекарате добро време, работейки в зададената предварително насока.