Средиземноморската диета – заслужава ли си?
Как изглежда едно примерно меню?
Обикновено в средиземноморската диета се включват три хранения дневно:
- Закуска: кисело мляко с пресни плодове, овесени ядки и семена;
- Обяд: сьомга с гръцка салата (фета сирене, домати, маслини, краставици и лук);
- Вечеря: постна лазаня с леща и гарнитура от сотирани зеленчуци.
Предимства на средиземноморската диета
- Сравнително лесна за спазване поради големия избор на храни;
- Няма строги правила за изключване на цели групи храни;
- Осигурява сравнително висок прием на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и други важни хранителни вещества;
- Зехтинът, сьомгата и ядките в диетата набавят полезните за сърцетомононенаситени мазнини и омега 3 мастни киселини;
- Пълнозърнестите храни, както и пресните плодове и зеленчуци обикновено отнемат повече време за храносмилане, което предотвратява резки пикове и спадове в кръвната захар;
- На практика в диетата липсва прием на бяла захар, трансмазнини и рафинирани храни;
- Ползите за здравето й са добре документирани от редица научни изследвания – диетата намалява риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2, Алцхаймер, Паркинсон и др.
Недостатъци на диетата
- Не се казва нищо за големината на порциите, а се споменават единствено думи като „умерен прием“;
- Приемът на протеин е нисък (около 15%), което не я прави подходяща в съчетание със силови тренировки;
- Ниската консумация на червено месо и яйца може да доведе до недостиг на хранителни вещества (например, желязо и холин);
- Ядките, зехтинът, пресните плодове и зеленчуци, рибата и морските дарове са сравнително скъпи за българския стандарт.
Какво е моето мнение?
Трябва да си призная, че харесвам средиземноморския начин на хранене. Повечето храни в диетата са едновременно вкусни и здравословни – какво по-хубаво от това! Другото, което харесвам в нея е, че се набляга на това какво ТРЯБВА да ядете, вместо на това от какво трябва да се лишите.