Ползите от зелените зеленчуци
Казвали ли са ви като малки, че всичко зелено е много полезно? Е, почти всичко.
Зелените зеленчуци наистина са много питателни и прилагат редица ползи за здравето ни. Ето кои са сред най-полезните зелени зеленчуци:
1. Спанак
Спанакът е всеизвестен източник на желязо, витамини А, С и К, фолиева киселина и антиоксиданти, Спанакът поддържа здравето на костите, укрепва имунитета, подобрява храносмилането и заздравява кожа.
2. Къдраво зеле / Кейл
Тази зеленчук е зареден с витамини А, С, К и минерали като калций и желязо. Зелето е известно със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които поддържат здравето на сърцето и намаляват риска от хронични заболявания.
3. Броколи
Броколите са богати на фибри, витамини С и К и антиоксиданти. Помагат за доброто храносмилане, укрепват имунната система и имат изявени противоракови свойства.
4. Брюкселско зеле
С високо съдържание на фибри, витамини С и К и антиоксиданти, брюкселското зеле поддържа здравето на червата, намалява възпаленията и укрепва костната система.
5. Зелен грах
Зеленият грах е чудесен източник на протеини, фибри, витамини А, С и К и минерали като желязо и калий. Те поддържат здравето на сърцето, подпомагат храносмилането и дават енергия.
6. Зелен фасул
Зеленият фасул, пълен с витамини С и А, фибри и антиоксиданти, поддържа здравето на очите, подпомага контрола на килограмите и понижава риска от хронични заболявания.
7. Авокадо
Въпреки че технически е плод, авокадото по-често минава за зеленчук. Богато на здравословни мазнини, фибри, витамини Е, К и фолиева киселина, авокадото подпомага работата на сърцето, мозъчната функция и здравата кожа.
8. Тиквички
Тиквичките са нискокалорични и богати на фибри, витамини С и А и антиоксиданти. Това ги прави отлични помощници за храносмилането, също така поддържат здравословни нива на кръвната захар и помагат за регулиране на теглото.