#6. Целина – кости

Цели­ната малко или много при­лича на кост. Този зелен­чук има за цел укреп­ва­нето на кос­т­ната сис­тема. Кос­тите се със­тоят от 23% нат­рий, който  може естес­т­вено да се набави чрез цели­ната. Тя също така съдържа и вита­мин К, вита­мин А, калий и вита­мин С. този зелен­чук съдържа 1,6 гр. фибри на 100гр.

#7. Сла­дък кар­тоф – пан­к­реас

Слад­кият кар­тоф има пора­зи­телно сход­с­тво с пан­к­ре­аса, а и е дока­зано, че спо­мага за извър­ш­ване на фун­к­ци­ите на пан­к­ре­аса, като ста­би­ли­зира нивата на кръвна захар. Слад­ките кар­тофи балан­си­рат и гли­ке­ми­чен индекс при диа­бе­тици. Имат високо съдър­жа­ние на вита­мин Б6, който про­уч­ва­ния са пока­зали, че потиска рас­тежа на рак на пан­к­ре­аса!

#8. Гъба – ухо

Една сря­зана гъба пре­съз­дава точно фор­мата на човешко ухо.  Гъбите са чуде­сен източ­ник на вита­мин Д, който е от същес­т­вено зна­че­ние за пре­дот­в­ра­тя­ване на загуба на слуха.

#9. Джин­джи­фил – сто­мах

Коре­нът на джин­джи­фила изг­лежда подобно на сто­маха и е извес­тен, ефи­ка­сен и изк­лю­чи­телно пикан­тен начин за лече­ние на хра­нос­ми­ла­телни проб­леми. Въп­реки че не е често сре­щан сред бъл­га­рите, тази силно пикан­тна със­тавка се изпол­зва в мно­жес­тво рецепти в цял свят. Кон­су­ма­ци­ята на джин­джи­фил пре­дос­тавя и много лечебни свойс­тва. Ако имате заба­вена хра­нос­ми­ла­телна сис­тема, то той е чудес­ното лекар­с­тво, тъй като лекува сто­машно нераз­по­ло­же­ние и осво­бож­дава от излишни газове. Джин­джи­фи­лът помага и за жлъч­ната сек­ре­ция, а тя от своя страна спо­мага хра­нос­ми­ла­нето. Инте­ресни факти сочат, че ако полу­чите първи приз­наци на гадене, то просто трябва да изпи­ете чаша топла вода с джин­джи­фил, и те ще изчез­нат или поне ще се облек­чат сим­п­тома.